SKALK - et ungdomsprosjekt
[12.03.01]

Med egen kabaretoppsetning skal elevene ved Tæruddalen skole gjøre skolemiljøet til et miljø med samhold og felles interesser. Inspirasjonen henter de fra Sverige.

 
 
Da Tæruddalen skole åpnet i 1998, gikk det ikke lang tid før skolen hadde fått et noe tøffere elevmiljø enn hva man ønsket seg. Hva kunne gjøres for å snu denne trenden?

Folkeakademiet Skedsmo i Akershus visste råd: Det finnes en skole i Sverige som har klart å dra med seg energien i skolemiljøet inn i et felles kabaretprosjekt. Litt etter litt fikk skolen et spesielt godt og positivt miljø. Hva om Tæruddalen prøvde seg på det samme?

Hverken elever, rektor, lærere eller foreldre var vanskelige å be. I samarbeid med Norge 2000, Skedsmo Folkeakademi, Foreningen Norden og Folkeakademienes Landsforbund begynte en plan å ta form. Et busslass med elever og  lærere, samt andre samarbeidspartnere vendte nesen mot Sverige. Tæruddalen skole var invitert til Östlyckeskolan for å se kabareten «Drømspel». Vel hjemme igjen, fulle av inspirasjon og pågangsmot og med nye venner friskt i minne satte elever og lærere i gang å planlegge. Alle sammen mot et felles mål: Vi vil også lage kabaret.

På Östlyckeskolan fikk de nemlig høre at etter at elevene begynte å 
samarbeide tettere, kunne skolens folk fortelle om mindre hærverk og bråk. 
Trivselen blant elevene hadde også blitt bedre.

Det er mange brikker som må på plass for å lage en kabaret som svinger. Det holder ikke bare med noen som har lyst til å opptre. Tekster må skrives, kulisser og kostymer lages, noen må ordne lys og andre må lære seg lydteknikk.

Rektor Liv Røsbak Holmen kan fortelle at inneværende skoleår nå er lagt til rette for å bygge opp en primærgruppe for prosjektet gjennom tilvalgsfag, på tvers av klassetrinnene gjennom hele året. SKALK vil også være hovedfokuset når skolens og elevenes valg skal gjennomføres. For at prosjektet skal få en langvarig  karakter og gi den fellesskapsfølelsen i miljøet som vi ønsker, må  grunnlaget i prosjektet utvikles her hos oss, slik at elever og lærere får et eierforhold til kabareten, sier Røsbak Holmen. Hun fortsetter: Dersom våre elever er delaktige i å legge premissene for innhold og form i et slikt prosjekt, tror vi at det vil skape fellesskap og identitet for vårt ungdomsmiljø.

Det skal altså tenkes, skrives, planlegges, testes og øves på Tæruddalen skole i årene som kommer. Om man er avgangselev eller fersking har ingen betydning. Her skal alle jobbe mot det samme målet.

Å få ungdom til å skape noe sammen, er det beste middel til å skape et godt lokalmiljø, og skolen er det beste stedet å starte et slikt prosjekt, sier en optimistisk prosjektleder Lars Hauge, leder av Folkeakademiet Skedsmo. Han håper at SKALK-prosjektet kan være med på å skape et positivt miljø i hele lokalsamfunnet på Skedsmo.

Skedsmo kommune har i alle fall tro på prosjektet og har bevilget 15 000 kr i 2000.

Hva er SKALK?

  • SKALK (Skedsmo og Alingsås kulturprosjekt) er et samarbeidsprosjekt mellom Tæruddalen ungdomsskole i Skedsmo og Østlyckeskolan i Alingsås. 

  • Målet er å bedre skole- og oppvekstmiljøet på og rundt de to skolene.
  • Virkemidlene er kunstneriske ytringsformer som teater, dans, litteratur og musikk.  Aktivitetsnivået styres av elevenes interesse og skolens ledelse i samarbeid med prosjektledelsen.
  • Prosjektledelsen består av skole- og kulturmyndighetene i Skedsmo og Alingsås, Foreldreutvalg, Foreningen Norden på lokalt og nasjonalt plan i begge land, Folkeakademiet Skedsmo og Folkeakademienes Landsforbund. 

  • Elevene er solid representert både i prosjektledelsen og i prosjektgruppa.
  • Folkeakademienes Landsforbund og Folkeakademiet Skedsmo danner prosjektsekretariatet.
  • SKALK er et Norge 2000 prosjekt.
Se også nettsted for Tæuddalen skole med bilder fra prosjektet
© FAL 1997-99
[SIDESTART]  [HOVEDSIDE]  [FAL]  [DISTRIKT]  [PROGRAM]  [ARKIV[@]